Alles over Spelen Zwembadje
Zwembadje
In veel speeltuinen zie je speelvijvers en openbare zwembadjes voor kleine kinderen. Meestal zijn het droogstaande bakken waar water in gedaan wordt als het warm weer is.

Speelvijvers en peuterbadjes vallen onder de Wet HygiŽne en Veiligheid† Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ) en het bijbehorende Besluit (BHVBZ). Ze vallen dus niet onder het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. De WHVBZinspectie van de provincie handhaaft de WHVBZ.

Het Besluit (BHVBZ) heeft een speciaal hoofdstuk voor peuterbaden die minimaal 2m2 groot zijn en die maximaal 50 cm diep zijn. De volgende punten zijn hierin opgenomen:

  • Het water waarmee het bad gevuld wordt, moet van drinkwaterkwaliteit zijn;
  • Vloeren waarop kinderen met blote voeten lopen moeten:
- stroef zijn om uitglijden te voorkomen;
- een licht afschot hebben zodat er geen plassen blijven liggen;
- zodanig aangelegd zijn dat schrobwater of regenwater niet in het bad kan komen.
  • De bodem en de wanden van het bad moeten van waterdicht materiaal zijn en vlak zijn afgewerkt;
  • De bodem en wanden moeten regelmatig worden gereinigd;
  • Er mogen geen springvoorzieningen zijn;
  • Indien de oppervlakte van de tot de badinrichting behorende bassins 250 m2 of meer is, moeten er toiletten aanwezig zijn;

Natuurlijk moeten de baden ook hygiŽnisch en veilig zijn.

Meer informatie over de WHVBZ en de toepassing op speelvijvers en peuterbadjes†vindt†u†in het boekje "Zwemgelegenheden; Duik er eens in". Deze publicatie is te vinden op: http://www.infomil.nl/contents/pages/23494/w08def.pdf. De eisen voor speelvijvers en peuterbadjes worden beschreven in het hoofdstuk over Categorie B-badinrichtingen.

Zoeken
zoek